Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Carnavalsviering Mispelgat

Vrijwilliger van het jaar in het zonnetje gezet

gepubliceerd: zondag, 3 maart 2019

Zondag 3 maart was er een goed bezochte en sfeervolle Carnavals­viering in de Sint Martinus­kerk te Mispelgat. Voorganger was pastor B. Bus die als bisschop van Mispelgat werd ingehaald. De Mispelkrakers zorgde als vanouds voor de muziek. Geweldig dat ze dat blijven doen.

Het thema was “Dè zie 'k nou gère!”. Dat geldt zeker voor vrij­wil­lig­ers die zich belangeloos inzetten voor de Sint Martinus­kerk. Als vrij­wil­lig­er van het jaar 2019 werd door Prins Maerten XVI Philo Schwartz in het zonnetje gezet met onderstaande tekst.

Vrij­wil­lig­er van het jaar 2019: Philo Schwartz

Beste Philo, je bent met je echtgenoot Jacques een vaste bezoeker van de Carnavals­viering. En vandaag willen we jouw in het zonnetje zetten als vrij­wil­lig­er van het jaar van de Sint Martinus­kerk. Philo zet zich al ruim 20 jaar in voor deze geloofs­ge­meen­schap.

Zover wij hebben kunnen nagaan was je eerste bijdrage het voorgaan bij Woord en Communie­vieringen. Doordat het aantal priesters afnam werd er meer inzet van “leken” verwacht zodat er toch elk weekend een viering was. Geen gemakkelijke opgave, “om een priester te vervangen”! Vaak ging je met iemand anders voor tijdens een Woord en Communie­viering. Samen bereidde je een viering grondig en nauwgezet voor waardoor een viering goed afgestemd verliep. Door je rustige en duidelijke manier van spreken komen de teksten goed over. Naast Zaltbommel ging je voor in Rossum en Alem en eenmaal per maand deed je dat destijds ook in het voormalige Bommels Gasthuis.

Ongeveer vijf jaar geleden vond de toenmalige pastoor de inzet van leken voor een weekend­viering niet meer nodig. Dat plotselinge besluit voelde niet goed. Je hebt toch de motivatie gevonden om je recent weer in te zetten voor de gebedsdiensten en dat verdient veel waardering.

De talenten van Philo komen ook tot zijn recht bij de oecumenische vieringen. In 2006 heeft het toenmalige parochie­bestuur een protocol opgesteld voor oecumenische vieringen. Daarin staat “Indien pastor Ben van Bronkhorst, pastor Bertus Bus of diaken Jos Vriesema afwezig zijn bij een oecumenische viering, dat Philo namens de katholieke kerk mee voorgaat en hen vervangt”. Dat is een flinke verant­woor­de­lijk­heid. Sinds die tijd ben je nog steeds actief in de oecumenische voor­be­rei­dings­groep. Hierbij ervaar je terecht veel waardering ook vanuit de hervormde en gereformeerde kerk.

Sinds de periode dat Jos van Zeelst hier als pastoor werkzaam was verzorg je samen met Tiny de Avondwake bij een overlijden. Ook dat vraagt veel voor­be­rei­ding. Dat is niet altijd eenvoudig en vraagt veel empathie. Dat doe je met overgave!

Je onderhoud ook het contact met de nabestaanden, spreekt mis­in­ten­ties af, brengt het gedachteniskruisje en je bent ook actief binnen de ziekenbezoek­groep door het bezoeken van zieken.

Daarbij doen zich soms bijzondere situaties voor. Zo ging je eens op ziekenbezoek en degene die je wilde bezoeken deed niet open. Plotseling stond een man van een deur verder in zijn onderbroek buiten en vroeg; “wat wil gij vrouwke!”. Achteraf is daar in de ziekenbezoek­groep hartelijk om gelachen.

Philo heel veel dank voor je pastorale en diaconale betrokkenheid in al die jaren bij deze geloofs­ge­meen­schap. Je doet dat met steun van Jacques. We hopen dat je dit nog jaren met voldoening wilt en kan doen. Je verdient deze versierselen, het is je van harte gegund.

Prins Maerten XVI
Mispelgat, zondag 3 maart 2019

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer