Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • ZaltbommelDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Wereldjongerendagen officieel geopend

gepubliceerd: woensdag, 23 januari 2019
foto: Arsacal.nl
Mgr. Hendriks bij de openingsviering
Mgr. Hendriks bij de openingsviering

De Wereld­jonge­ren­dagen zijn dinsdag 22 januari 2019 officieel geopend met een openingsmis in Panamastad. Deze heilige mis vond plaats op campo Santa Maria la Antigua, gelegen aan de Pacific Ocean. Kardinaal Jose Domingo Ulloa Mendieta van Panama stad is de hoofd­cele­brant. Vooraf­gaand aan de mis zijn de vlaggen van de 193 deelnemende landen gehesen.

Woensdag 23 januari arriveert paus Franciscus in Panama om met de deelnemers uit de hele wereld deze WJD te vieren. De WJD duren zes dagen met als hoogte­punten op zaterdag­avond de avondwake en zondag­ochtend de sluitingsmis, beide met de paus. Hier worden tussen de 500.000 en 750.000 jongeren verwacht om samen hun geloof te kunnen delen en vieren. Donderdag 24 januari wordt de paus officieel verwelkomd in een speciale welkomstcere­monie in aanwezigheid van alle deelnemers aan de WJD.

De 130 Nederlanders zijn deze week ondergebracht bij gastgezinnen in een arme wijk van Panama stad; Las Mañanitas. De jongeren maken mee hoe veel Panamezen leven met weinig. Sanitaire voorzieningen zijn bij­voor­beeld niet altijd aanwezig bij de gastgezinnen. Toch zit de stemming er goed in door de hartelijkheid en gastvrijheid waarmee de jongeren werden ontvangen.

150.000 geregistreerde deelnemers

Het Vaticaan heeft bekendgemaakt dat er 150.000 pelgrims zijn geregistreerd voor deelname aan de officiële evenementen. Dat is een stuk minder dan voorgaande jaren. Aan de WJD in Krakau namen bij­voor­beeld 3 miljoen jongeren deel en in 2013 in Rio de Janeiro 3,7 miljoen jongeren. Maar de geschiedenis van de WJD laat ook kleinere aantallen zien, zoals in 2008 in Sydney (400.000 deelnemers) en 2002 Canada (800.000). Het huidige aantal heeft ook te maken met het feit dat de WJD dit keer niet in juli of augustus plaats­vin­den maar in januari. Voor jongeren uit de regio is dat prettig maar onder meer voor Europese deelnemers is januari lastiger omdat dit niet samenvalt met een school­va­kan­tie. Vanaf het begin heeft de WJD-organisatie daarom rekening gehouden met een relatief klein aantal deelnemers.

‘Een dag zonder processie is een dag niet geleefd’

Mgr. Hendriks is maandag gearriveerd in Panama. Mgr. De Jong vergezelt de 130 Nederlandse jongeren al een week langer in het gastbisdom Soná en is enthousiast over de grote gastvrijheid van de parochie Sint Isidorus in Soná, waar men in eerste instantie op meer Nederlanders gerekend had. Dat weerhoudt de parochianen er niet van alles uit de kast te halen om de Nederlandse deelnemers zich welkom te laten voelen.

Dat gebeurt ook door middel van processies. Meereizend priester uit aartsbisdom Anton ten Klooster: ‘De laatste avond in het gastbisdom Soná was er een lichtprocessie en een grote maaltijd op het kerkplein. De processie was bepaald niet de eerste... Een dag zonder processie is een dag niet geleefd!’

Vloggers

Met de jongeren die in Panama vloggen voor het videokanaal van de Nederlandse Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie Katho­liek­le­ven.nl en Jong Katholiek gaat het goed. Femke van Dijk vertelt: ‘Ik vind de WJD tot nu toe geweldig, één groot avontuur. De behulpzaamheid en gastvrijheid van de locals, het feestje bouwen, de enthousiaste geloofsbeleving en de prachtige natuur met het mooie weer natuurlijk. Het interviewen vind ik mooi om te doen, omdat je dan ook echt die persoon een klein beetje leert kennen. Echt, die diepgang erin doet het hem. Adios!’

(bron: rkkerk.nl)

Meer info

Via diverse websites en sociale media stromen de verslagen, foto’s en video’s binnen. Kijk bij­voor­beeld naar de websites achter deze links:

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer