Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Klok uit Rossum begint nieuw leven in Riga

gepubliceerd: zaterdag, 29 juli 2017
Klok uit Rossum begint nieuw leven in Riga

Zondag 24 juli 2017 is op het feest in Riga de oude klok uit de gesloten kerk van Rossum aan een tweede leven be­gon­nen in Riga. De klokken wer­den inge­ze­gend door pries­ter Paul Rens uit Best die net als pastor Schevers verbon­den is aan de oecu­me­nische ge­meen­schap van de focolare. Hij was erg vereerd om samen met de ouders van pastor Schevers onze pa­ro­chie te mogen ver­te­gen­woor­digen.

Een jaar gele­den zijn we met een vijf­tiental mensen uit onze pa­ro­chie al gaan kijken waar de klokken ge­ble­ven waren. We von­den ze toen in de tuin van de kerk. Nu zijn ze offi­cieel in gebruik geno­men, en klinkt er ein­de­lijk weer geluid uit de toren dat niet meer geklonken heeft sinds het aan­bre­ken van het communisme. De klokken wer­den toen vak­kun­dig vernie­tigd. Nieuwe hoop scheppen voor elkaar in de uit­wis­se­ling van gaven en talenten, dat is de opgave van de kerk van vandaag. Zien wat de moge­lijk­he­den zijn waardoor we weder­zijds groeien.

Een klein ver­slagje van pries­ter paul Rens

“Met diaken Schevers de vader van pastor Schevers en met zijn moe­der hebben we een prach­tige week gehad in Riga, de hoofd­stad van Letland. In Riga was het befaamde Europese korenfestival met wel 20.000 zan­gers, een feest van ver­broe­dering.

Het hoogte­punt was het zegenen van de zes klokken in de toren van de Maria Magdalena-kerk. Ik mocht con­ce­le­breren met een zeer sympathieke pastoor, vica­ris generaal Andris Kravalis en een per­ma­nente diaken, die blijk­baar pas nieuw was. Na het evan­ge­lie sprak een Poolse pries­ter. Na zijn woordje, werd ik uit­ge­no­digd en naast mij stond de diaken die mijn toe­spraakje zin voor zin simul­taan ver­taalde in het Lets. Ik heb het volgende gezegd.

Good mor­ning to you all and peace. I cannot speak your language and don't understand your language but I am spea­king in English. I am here for the first time in Latvia, together with the parents of the priest Stefan Schevers.

My name is father Paul Rens, a friend of the two Dutch priests Stefan Schevers and Jacques Grubben. In the name of them, I am honoured to bless the bells together with your own parish priest. The bells are from the Hague and one bell from Rossum, the parish where Stefan is wor­king.

We hope and pray that the sound of this bells are a symbol of harmony and unity between Latvia and the Netherlands. May this harmony with the source of the house of unity, founded by our friends , the two Dutch priest, Stefan and Jacques, grow up more and more!

And now I have you to say that Stefan and Jacques also go on pilgrimage from 11 August to AGLONA and they accompany three refugees from Syrië and a young friend of Malta. They like to meet you all in this pilgrimage. Many gree­tings of them!

Toen brak er een hard applaus los. Er volgde op het einde van de vie­ring een plech­tige pro­ces­sie. We gingen de wen­tel­trap op de toren in tot in de punt. Boven aan­ge­ko­men mocht ik de zes klokken zegenen: “Heer onze God, wil deze klokken zegenen en moge de klanken van deze klokken harmonie en een­heid scheppen tussen het volk van Letland en Neder­land, opdat uw Rijk, meer en meer zicht­baar mag wor­den.” Alle vijf klokken wer­den be­spren­keld met wij­wa­ter voor een gewijd geluid in Riga dat een appèl doet.

Video

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.




 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer