Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Homilie door Mgr. De Korte

Bij priesterwijding Sacha Steijaert

gepubliceerd: dinsdag, 13 juni 2017
foto: Wim Koopman
Homilie door Mgr. De Korte

De homilie tij­dens de Eucha­ris­tie­vie­ring tij­dens welke Sacha Steijaert tot pries­ter werd gewijd is door diaken Pieter Schevers (de vader van pastor Stefan) geno­teerd. Ter her­in­ne­ring aan de in­druk­wek­kende vie­ring plaatsen we hem op de web­si­te.

Toen Jezus zijn moe­der zag en naast haar de leer­ling die Hij liefhad, zei Hij tot zijn moe­der: “Vrouw, zie daar uw zoon”. Ver­vol­gens zei Hij tot de leer­ling: “Zie daar uw moe­der” (Joh.17,26). Koningin des hemels, verheug u, alleluja! Omdat Hij, die gij waar­dig geweest zijt te dragen, alleluja! Verrezen is, zoals Hij gezegd heeft, alleluja! Bid God voor ons, alleluja!

Homilie door Mgr. De Korte bij de pries­ter­wij­ding

De prach­tige lezingen van vandaag wil ik graag langslopen en dan toepassen op jouw levens­keuzes en ook op jouw ko­men­de pries­ter­schap. Om je wat mee te geven op de tocht die komen gaat.

De eerste lezing gaat over de roe­ping van de jonge Samuel, hij is in het hei­lig­dom van Silo en hij hoort de Heer roepen maar hij hoort de Heer ook niet roepen. Pas als de Heer drie keer ge­roe­pen heeft komt hij met de hulp van Eli er achter dat de Heer zelf roept.

Een weg van ver­schij­ning zo zou je kunnen zeggen en als ik denk aan jouw ge­schie­de­nis dan komt die weg van ver­schij­ning ook in beeld, want jij bent geen model­stu­dent die vanaf de middel­ba­re school zes jaar op het semi­na­rie zit en met je met je 24e gewijd zou wor­den.

Neen je bent eerst be­gon­nen met je tech­nische studie en ingenieur gewor­den en daarna goed nage­dacht: Ben ik wel wer­ke­lijk ge­roe­pen om celi­ba­tair pries­ter te wor­den. Het was steeds opnieuw luis­te­ren naar God: Roept Hij nu wel of roept Hij nu niet. Hij bleef wel roepen een, twee, drie en mis­schien wel vier keer roepen. En zoveel keer heb je de stem van de Heer gehoord tot je inder­daad er achter kwam dat je ge­roe­pen was door de Heer. Om Hem als celi­ba­tair pries­ter te dienen.

We hebben ook geluisterd naar de tweede lezing van Paulus. En Paulus heeft aan­vanke­lijk ge­pro­beerd de kerk uit te roeien te vernie­tigen en Paulus kon niet geloven dat de ver­kon­di­ging: “dat Christus aan de rechter­hand van de Vader zat” niet volgen. Hoe kon nu de ge­krui­sig­de aan de rechter­hand van de Vader zitten?

Homilie door Mgr. De Korte bij priesterwijding Sacha SteijaertTotdat hij, Paulus zelf, door God wordt om­ge­keerd en van ver­vol­ger tot ver­kon­di­ger wordt. Paulus zegt zelf mijn dienst­werk is niet mijn ver­dienste maar het is Gods genade. En dat is ook dat jij moet weten Sacha, dat jouw pries­ter­schap Gods genade is, God kiest helemaal geen mannetjes­putters om pries­ter te zijn, kijk naar de eerste apos­te­len.

Zelfs Petrus hij heeft zoveel keren gefaald en toen het echt spannend werd, koos hij voor zijn eigen hachje. En toch de Heer kan hem gebruiken, zijn drie­vou­dige verlooche­ning werd gevolgd door een drie­vou­dige liefdesbetui­ging. We dragen onze schatten zegt Paulus in aarde vaten, het is niet onze ver­dienste maar een volle­dige genade van de Heer in ons.

Als we dat beseffen dat roe­ping niet gemaakt wordt maar het puur genade is, zal het ons ook nederig maken in de goede zin van het woord. En in alle be­schei­den­heid beseffen we dat we altijd weer leven vanuit Gods kracht, van Zijn goed­heid.

We hebben ook geluisterd naar het evan­ge­lie: Het Evan­ge­lie dat Jezus tij­dens zijn aardse leven 72 leer­lin­gen voor zich uit zend en wel twee aan twee, naar alle plaatsen naar waar Hij zelf van plan was heen te gaan.

Hij zend hen uit als een soort herauten, als am­bas­sa­deurs, naar plaatsen waar Hij zelf wil komen en alle overtollige ballast moeten ze daarbij achter laten, om niet door allerlei zorgen vast gehou­den te wor­den.

En er is haast gebo­den en tege­lijker­tijd zijn we in een vijan­dige wereld gehou­den om de vrede van Christus te blijven ver­kon­di­gen.

Als Jezus is opgestaan en voor het eerst aan zijn leer­lin­gen verschijnt krijgen ze niet eerst een don­derpreek omdat ze hem in de steek gelaten had­den, maar krijgen Gods ver­ge­ving aan­gereikt en ze krijgen een zen­ding: Zoals Ik door de Vader ben uitgezon­den zo zendt ik u.

Dat is jouw opdracht de ko­men­de jaren als pries­ter van ons bisdom ’s-Hertogen­bosch, mis­sio­na­ris zijn, gezon­dene zijn.

En dat heeft meer­dere dimensies je bent aller­eerst ge­roe­pen om mensen voor Christus te winnen om te evan­ge­li­se­ren, om te pogen in die moei­lijke situatie van onver­schil­lig­heid van culturele barrières, om vast te hou­den aan het evan­ge­lie en deze bood­schap wer­ke­lijk door te geven, en om hierin crea­tief te zijn om Zijn wegen te vin­den om mensen met het evan­ge­lie van Jezus Christus in aanra­king te brengen.

Homilie door Mgr. De Korte bij priesterwijding Sacha SteijaertIn Kerkdriel heb ik een vormsel­vie­ring gehad en je hebt toen laten blijken dat je organi­sa­tietalent hebt en dat je ook weet wat je wilt en dat jij ook veel huis­be­zoeken hebt gedaan. Kar­di­naal Simonis noemde dit altijd het achtste sacra­ment.

Ik denk dat je dit moet blijven doen, dit is zeer pas­to­raal om mensen te helpen hun leven te verhel­de­ren vanuit het evan­ge­lie van Jezus Christus.

Maar mis­sio­na­ris zijn in onze tijd betekend ook dat je diaken blijft, de diaken­wij­ding is vanaf vandaag niet over of weg. Paus Fran­cis­cus bena­drukt dat we ons niet moeten opsluiten in onze kerk­ge­bouwen of sacristieën maar, daar moeten zijn, waar mensen zijn.

Vorige week vrij­dag hebben we daar met elkaar over ge­spro­ken, de mensen ophalen waar ze staan, in alle ver­war­ring van onze dagen, bij alle onzeker­heid. Deze onzeker­heid is niet alleen buiten de kerk, maar ook binnen de kerk aanwe­zig. De mensen gelei­de­lijk aan brengen naar het hart van de kerk steeds weer brengen bij Hem onze Heer Jezus Christus.

Sacha, de Heer heeft jou vele gaven ge­schon­ken van hoofd en hart. Je bent een analy­tisch mens, een van oorsprong Bèta man, je kunt ordenen je hebt organi­sa­tietalent en vele andere gaven zijn je ge­schon­ken. Je bent het middel­punt gewor­den die zelf vanuit de omgang met de Heer het pas­to­raat gestalte wil geven.

En nu zal je in een van onze pa­ro­chies gaan werken, om daar in alle eenvoud en be­schei­den­heid en met de weten­schap dat je zelf leeft vanuit Gods goed­heid en Gods genade pries­ter mag zijn, om de vrede van Christus aan te reiken.

Leef zelf vanuit die vrede, wees gelukkig met je roe­ping in je pries­ter­schap en laat veel mensen delen in de vreugde van het evan­ge­lie. Amen.





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer