Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Wie gaat met ons deze weg?

Bedevaart naar de Zoete Moeder

gepubliceerd: vrijdag, 5 mei 2017

Wie gaat mee op bede­vaart? In de katho­lie­ke traditie is een bede­vaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd, of waar volgens oog­ge­tui­gen­ver­slagen verschij­ningen hebben plaats­ge­von­den. Meestal Maria, een engel of een heilige.

De Zoete Moeder van 's-Hertogen­bosch is een van de genade­beel­den van Maria die in Neder­land het middel­punt vormen van een bede­vaart. Het wordt sinds 1380 vereerd in de Sint-Jans­kathe­draal in ’s Hertogen­bosch. Wonder­beel­den wor­den meestal als niet fraai be­oor­deeld, maar het beeld van de Zoete Moeder is het enige waar­van de ver­ering juist is be­gon­nen omdat men het lelijk vond.

Op zon­dag 7 mei wordt er door de Fran­cis­cus­paro­chie weer een bede­vaart naar de Zoete Moeder in ’s Hertogen­bosch geor­ga­ni­seerd. Er is dit jaar door de organi­sa­tie, die bestaat uit pastor Bertus Bus, Marleen van Lamoen en Christianne van Dierendonck gekozen voor een andere aanpak dan voor­gaande jaren.

Dit jaar is er een korte gebeds­vie­ring om 06.30 uur in de kerk van Am­mer­zo­den met aan­slui­tend koffie/thee en een broodje. Om 07.00 uur ver­trek­ken de eerste wande­laars. De fietsers en pelgrims die de voor­keur geven aan de auto, zullen op een later moment ver­trek­ken.

Frans (73) en Annie (68) van Kuijk uit Velddriel zijn al vanaf 2010 trouwe deel­ne­mers aan deze bede­vaart. Nog steeds oefent de Zoete Moeder een bepaalde aantrek­kings­kracht uit op de beide Velddrielenaren. “Tijdens het wan­de­len, ontmoet je mensen die spon­taan en geheel on­ver­wachts een verhaal aan je kwijt willen en dat boeit me bij­zon­der”, aldus Frans. Annie sluit zich meestal aan bij de kop­groep van de pelgrims, terwijl Frans op zijn houten stappers de rij sluit. Zo zijn ze samen onderweg en toch ieder afzon­der­lijk op geheel eigen wijze.

“De eerste jaren waren het vooral mooie tochten met grote groepen pelgrims”, zo ver­telt Annie. Enigszins teleur­ge­steld moet ze bekennen dat dit de laatste jaren wel wat min­der is gewor­den. Toch gaan ze niet bij de pakken neerzitten en zijn steeds opnieuw en­thou­siaste deel­ne­mers.

Anders dan voor­gaande jaren is er geen aparte vie­ring voor de Fran­cis­cus­paro­chie in de Sint Jan. De bede­vaart­gan­gers sluiten aan bij de reguliere vie­ring van 10.00 uur. Eventuele mis­in­ten­ties kunnen tot en met woens­dag 3 mei via het pa­ro­chie­secre­ta­riaat wor­den doorge­ge­ven. Het stallen van fietsen en het parkeren van een beperkt aantal auto’s, in geval u slecht ter been bent, is moge­lijk op de par­keer­plaats van het Sint Jans­cen­trum. Dit dient van tevoren wel even doorge­ge­ven te wor­den en kan tot en met don­der­dag 4 mei via tele­foon­num­mer 06-15178357.

Hope­lijk zijn er ook dit jaar weer volop ‘vroege vogels’ die even tot be­zin­ning willen komen, een poosje afstand willen nemen van een hec­tisch dage­lijks bestaan, in­spi­ra­tie willen op doen en andere mensen willen ont­moe­ten. En als de weergo­den mee­werken, wordt dit weer een in­spi­re­rende tocht. (Gerry Verhoeven)





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer