Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommellink naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Paasmandjes gezegend

Stille Zaterdag in Kerkdriel

gepubliceerd: zondag, 16 april 2017
foto: Videoframe Omroep Gelderland
Paasmandjes gezegend

Als op paas­zaterdag, om kwart voor vijf ’s middags de middendeur van de kerk opengaat, staat al een groepje Polen geduldig te wachten. Er blijkt enige onduidelijkheid over de begintijd van de viering, die is om half zes, maar sommigen dachten dat de viering – net als de maandelijkse eucharistie­viering in de Poolse taal – om vijf uur zou beginnen.

De kerk stroomt vol, allemaal Polen en opvallend veel kleine kinderen, ze komen uit de hele Bommelerwaard. Als de viering om half zes begint zitten er zo’n driehonderd Polen in de kerk. Ieder gezin heeft één of meerdere paasmandjes meegenomen en die op de treden voor het altaar geplaatst.

Swieconka

Het is een dierbare gewoonte in Polen, maar ook in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. In het Pools wordt het ‘Swieconka’ genoemd, de wijding van de mandjes met voedsel voor het paasontbijt: eieren, brood en cake, een lam van boter of suiker, worst, mierikswortel, zout. De mensen vragen de voorganger om de mandjes te zegenen, zodat er zegen mag rusten op hun viering van het paasfeest.

Het is een oude Poolse gewoonte, maar wel een gewoonte die nog steeds leeft onder de mensen, de zegening hoort net zozeer bij Pasen als het eten van eieren. Er volgt een korte gebeds­viering, kort, want de eigenlijke liturgie van Stille Zaterdag is natuurlijk de Paaswake. We lezen het verhaal van Pesach, er wordt een zegengebed uitgesproken en de mandjes worden gezegend met wijwater.

Dan komen alle Polen naar voren om hun mandje op te halen, en snel gaat iedereen naar huis om het Paasfeest verder voor te bereiden. Alles bij elkaar een eenvoudige maar indruk­wekkende plechtigheid, die voor de Polen niets meer of niets minder is dan de start van het paasfeest.

Video van Omroep Gelderland

Dit jaar heeft Omroep Gelderland een korte reportage gemaakt, over Paasrituelen in de provincie. Heel erg de moeite waard om nog eens te bekijken.

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer