Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel


link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Indrukwekkende Chrismamis

gepubliceerd: donderdag, 13 april 2017
foto: Wim Koopman
Indrukwekkende Chrismamis

Grote kannen en kruiken met hoge kwaliteit olijfolie, een kannetje rijk geurende balsem, bijna alle priesters van het bisdom en een volle kathedraal met vormelingen en belang­stellenden zijn de ingrediënten van de jaarlijkse Chrismamis die woensdag­avond 12 april 2017 plaatsvond in de Sint-Jans­kathedraal te ’s-Hertogen­bosch.

Bijzonder deze keer was dat onze pastoor Van den Hout als ‘bisschop-elect’ van Bisdom Groningen-Leeuwarden concelebreerde. Vanuit onze parochie namen bovendien pastor Stefan Schevers, pater Bertus Bus en diaken Sacha Steijaert deel. Een groep parochianen met o.a. Hetti van Kessel en Riet en Robert van Kessel vertegen­woor­digde onze parochie en nam achteraf de gewijde oliën mee terug.

Belangrijk onderdeel van de liturgie van de Chrismamis is het moment waarop alle aanwezige priesters van het bisdom hun wijdingsgelofte hernieuwen. De priesters, waarvoor het zuidertransept van de kathedraal nog te klein was, gaan staan en spreken in koor hun gelofte opnieuw uit.

Na de homilie worden vanuit het, naast de Sint-Jan gelegen, Sint-Jans­museum 'de Bouwloods' de kannen en kruiken met olie binnengebracht. Vervolgens worden drie maal enkele kannen en kruiken op een tafel gezet die voor de gelegenheid vooraan in de kathedraal staat opgesteld. Eerst worden de rites gedaan voor de ziekenolie - voor het Sacrament van de Ziekenzalving en de olie van de doopleerlingen - die wordt gebruikt voor de catechumenen. Als laatste volgt de rite voor het Chrisma met als bijzonder onderdeel het moment waarop de bisschop over de olie blaast.

De oliën worden vervolgens teruggebracht naar de Bouwloods om daar te worden verdeeld over kleine glazen flesjes en in doosjes te worden gestopt. Omdat alle priesters van het bisdom een setje van de oliën moeten krijgen, is dit een hele operatie.

Aan het einde van de bijna twee uur durende viering brak de bisschop protocol door in het bijzonder vicaris generaal Ron van den Hout te bedanken die volgend jaar zelf de Chrismamis van Bisdom Groningen-Leeuwarden zal leiden in de Sint-Jozef­kathedraal te Groningen. Bovendien zette hij ceremoniaris Freek van Genugten en pastoor Vincent Blom in het zonnetje.

Na afloop van de Chrismamis was het nog even wachten tot de doosjes met daarin de oliën voor elke parochie en klooster de kathedraal werden binnengebracht en door de delegaties konden worden meegenomen.

De fotoserie is gemaakt door Wim Koopman.

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer