Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Sacramenten van genezing

Dinsdag 11 april • 19.00 uur • Boeteviering

gepubliceerd: zondag, 2 april 2017

Ieder mens loopt in zijn leven kwetsuren op. Hij raakt gewond, en het lit­te­ken blijft soms pijn­lijk of zicht­baar aanwe­zig. Dat geldt voor het lichaam: je kunt ziek wor­den, en er iets aan over hou­den waar­mee je ver­der moet in je leven.

Je kunt ook een gees­te­lij­ke wond oplopen, inner­lijk gekwetst wor­den of teleur­ge­steld in je mede­mensen. Een bepaalde pijn­lijke gebeur­te­nis raak je niet kwijt. Het blijft je dwars zitten en in bepaalde omstan­dig­he­den komt het weer boven.

Jezus ontmoet ook gekwetste mensen, en mensen die zijn uit­ge­sto­ten van­wege een besmette­lijke ziekte. Hij ontmoet blin­den, doven en lammen. Hij blijft niet op een afstand, maar gaat naar hen toe, of laat zich bena­de­ren.

Heel dikwijls vindt er een gene­zing plaats en Jezus zegt hierbij dikwijls: “uw geloof heeft u genezen.” Dit is een won­der­lijke uit­spraak. Wij vragen ons mis­schien af: heeft er wer­ke­lijk een licha­me­lijke gene­zing plaats gevon­den? kon de blinde echt weer zien? kon die lamme toen echt weer lopen?

Ik ga er vanuit dat een won­der een won­der is, en dat er iets onverklaar­baars gebeurde. Maar de woor­den “uw geloof heeft u genezen” boeien mij nog het meest.

Het geloof kan mensen genezen. De ont­moe­ting met Jezus doet won­de­ren. De ont­moe­ting met Hem heeft een ver­an­de­ring in het bestaan van de dove, de blinde en de lamme gebracht.

Sacrament van Boete en VerzoeningEr zijn twee sacra­menten die gaan over gene­zing: het sacra­ment van de biecht en dat van de zie­ken­zal­ving. Beide zijn bedoeld voor de gekwetste en zwakke mens, de mens die wellicht ten einde raad is of merkt dat zijn of haar leven gaat ein­digen.

Je kunt met je gees­te­lij­ke problemen na­tuur­lijk naar de huisarts of de psy­cho­loog gaan, en soms is dat ook de juiste weg. Maar er zijn ook situaties dat de huisarts of de psy­cho­loog niets meer kunnen doen. Soms gaat het over je gees­te­lijk leven, je leven met God. Als je daar kwetsuren hebt opgelopen, fouten hebt gemaakt die je niet meer kunt terugdraaien, dan kun je in geloof tot God gaan, dan kun je je richten op de tekenen van ver­zoe­ning die God geeft in de sacra­menten.

Beide sacra­menten wor­den bediend door een pries­ter. Hij is de man die God gezon­den heeft en die de ont­moe­ting met de geneesheer Christus kan bemid­de­len.

Waar heb jij kwetsuren in je leven opgelopen? Was je daar zelf schuld aan? Was er zonde in de leven? Heb je ooit echt gebroken met God of met de mede­mens? Het bekennen van schuld is niet een­vou­dig, maar het kan bevrij­dend en genezend werken. Soms lukt de ver­zoe­ning met de mede­mens niet meer, ook al zou je het ten diepste verlangen. De con­fron­ta­tie met de ander die jij iets hebt aan­ge­daan of die jou iets hebt aan­ge­daan, is soms een brug te ver. De ander is mis­schien al overle­den. God biedt altijd de moge­lijk­heid je met Hem te verzoenen en zo ook de diepe band met de mede­mensen te her­stel­len.

Je moet hierin wel eer­lijk zijn. Je voelt zelf goed aan dat het niet goed is als je denkt of zegt: “och, God vergeeft me toch wel.” In het diepst van je hart spreekt je geweten.

Het sacra­ment van de biecht, of moderner gezegd: het sacra­ment van boete en ver­zoe­ning of het sacra­ment van gene­zing is er om je tij­dens je leven te helpen op de goede weg te blijven, de weg van de ware liefde en de authen­tieke overgave.

Als het men­sen­le­ven heel kwets­baar gaat wor­den, als het vermoe­de­lijk ten einde gaat lopen of als er sprake is van een erns­tige of doods­bedreigende ziekte of situatie/operatie, dan kan het sacra­ment van de zieken of de zie­ken­zal­ving wor­den ont­van­gen. De ziekenolie die wordt toege­diend op het voor­hoofd en de han­den trekt de huid in, het gebed van de pries­ter en de familie en de vrien­den draagt de zieke en stelt gerust.

Als de zie­ken­zal­ving bewust kan wor­den ont­van­gen, omdat de zieke er op tijd aan denkt, dan is een biecht­ge­sprek op zijn plaats.

Als je op een of andere wijze ziek bent, weet je dat je over­ge­le­verd bent en af­han­ke­lijk. Je kunt je dan ook bewust over­ge­ven vanuit een gevoel van ver­trouwen en geloof in God. Je kunt je door je geloof laten dragen en genezen.

Ik heb ooit de Eifeltoren beklommen. Ik nam een kussen mee vol met veertjes. Toen ik boven kwam, stak ik het kussen kapot en alle veertjes dwarrel­den over Parijs uit. Ik wist: die krijg ik nooit meer bij elkaar. En ik geloofde: God kan meer ver­ge­ven dan ik kan denken. Hij is groter dan mijn hart.

Ron van den Hout
waar­ne­mend pastoor

Boete­vie­ring

Op dins­dag 11 april in de Goede Week wordt in de H. Martinus­kerk te Kerkdriel een boete­vie­ring gehou­den. De vie­ring begint om 19.00 uur en er is tevens biecht­gele­gen­heid met pastoor Van den Hout en pastor Schevers.






 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer