Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Indrukwekkende Chrismamis

gepubliceerd: donderdag, 13 april 2017
foto: Wim Koopman
Indrukwekkende Chrismamis

Grote kannen en kruiken met hoge kwali­teit olijfolie, een kannetje rijk geurende balsem, bijna alle pries­ters van het bisdom en een volle ka­the­draal met vor­me­lin­gen en belang­stel­len­den zijn de ingrediënten van de jaar­lijkse Chrisma­mis die woens­dag­avond 12 april 2017 plaatsvond in de Sint-Jans­kathe­draal te ’s-Hertogen­bosch.

Bij­zon­der deze keer was dat onze pastoor Van den Hout als ‘bis­schop-elect’ van Bisdom Gro­nin­gen-Leeu­war­den con­ce­le­breerde. Vanuit onze pa­ro­chie namen bovendien pastor Stefan Schevers, pater Bertus Bus en diaken Sacha Steijaert deel. Een groep pa­ro­chi­anen met o.a. Hetti van Kessel en Riet en Robert van Kessel ver­te­gen­woor­digde onze pa­ro­chie en nam achteraf de gewijde oliën mee terug.

Be­lang­rijk onder­deel van de li­tur­gie van de Chrisma­mis is het moment waarop alle aanwe­zige pries­ters van het bisdom hun wij­dingsgelofte hernieuwen. De pries­ters, waarvoor het zui­dertransept van de ka­the­draal nog te klein was, gaan staan en spreken in koor hun gelofte opnieuw uit.

Na de homilie wor­den vanuit het, naast de Sint-Jan gelegen, Sint-Jans­mu­seum 'de Bouwloods' de kannen en kruiken met olie binnen­ge­bracht. Ver­vol­gens wor­den drie maal enkele kannen en kruiken op een tafel gezet die voor de gelegen­heid vooraan in de ka­the­draal staat opge­steld. Eerst wor­den de rites gedaan voor de ziekenolie - voor het Sacra­ment van de Zie­ken­zal­ving en de olie van de doop­leer­lingen - die wordt gebruikt voor de cate­chu­me­nen. Als laatste volgt de rite voor het Chrisma met als bij­zon­der onder­deel het moment waarop de bis­schop over de olie blaast.

De oliën wor­den ver­vol­gens terug­ge­bracht naar de Bouwloods om daar te wor­den ver­deeld over kleine glazen flesjes en in doosjes te wor­den gestopt. Omdat alle pries­ters van het bisdom een setje van de oliën moeten krijgen, is dit een hele operatie.

Aan het einde van de bijna twee uur durende vie­ring brak de bis­schop protocol door in het bij­zon­der vica­ris generaal Ron van den Hout te bedanken die volgend jaar zelf de Chrisma­mis van Bisdom Gro­nin­gen-Leeu­war­den zal lei­den in de Sint-Jozef­kathe­draal te Gro­nin­gen. Bovendien zette hij ceremonia­ris Freek van Genugten en pastoor Vincent Blom in het zonnetje.

Na afloop van de Chrisma­mis was het nog even wachten tot de doosjes met daarin de oliën voor elke pa­ro­chie en klooster de ka­the­draal wer­den binnen­ge­bracht en door de dele­ga­ties kon­den wor­den mee­ge­no­men.

De foto­se­rie is gemaakt door Wim Koopman.





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer