Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Beleidsplan voor het bisdom s-Hertogenbosch

gepubliceerd: woensdag, 23 november 2016

“Samen bouwen in ver­trouwen” is de titel van het nieuwe beleids­plan van Mgr. Gerard de Korte voor ons bisdom. Direct na zijn in­stal­la­tie op 14 mei 2016 bezocht bis­schop De Korte alle de­ke­na­ten en sprak ook in diverse pa­ro­chies met pas­to­rale teams, kerk­besturen en reli­gi­euzen.

In het bis­schops­huis ont­ving hij vele gasten. Zijn indrukken bracht de bis­schop samen in een beleidsnota. In sep­tem­ber besprak hij de nota met de staf, het kapit­tel, de deken­ver­ga­dering, de Raad voor Econo­mische Aangelegen­he­den, de pries­ter­raad en de lekenraad. De bis­schop heeft goed geluisterd en de tekst aan­ge­scherpt. Zo hoopt hij op breed draag­vlak voor nieuw beleid binnen het bisdom.

Cultuur van ver­trouwen

Bis­schop De Korte wil bouwen aan een cultuur van ver­trouwen. Hij heeft echter geen toverstok waardoor er plot­se­ling meer gelo­vi­gen actief wor­den en meer mid­de­len be­schik­baar zijn. Maar hij wil wel proberen de een­heid binnen het bisdom te ver­ster­ken. Daarom pleit de nota voor een harte­lijke, gastvrije Kerk met meer ontspannen ver­hou­dingen. Het katho­lie­ke huis is groot met ruimte voor ver­schil­lende accenten en vormen van katho­lie­ke spiri­tua­li­teit.

Missio­nair pas­to­raat priori­teit

Naast het koes­te­ren van het Brabantse volksgeloof geeft de bis­schop priori­teit aan missio­nair pas­to­raat. Het is uitermate be­lang­rijk om nieuwe mensen voor Christus te winnen. Alleen zo kan ver­dere krimp van onze Kerk wor­den omgebogen. Gezins­pas­to­raat is een speer­punt van dit missio­naire pas­to­raat. Jonge echtparen met kin­de­ren zullen een be­lang­rijke rol spelen bij de opbouw van de Kerk van morgen.

Andere beleidsvoor­ne­mens

In de nota komt een aantal beleidsvoor­ne­mens aan de orde:

  • De interne en externe com­mu­ni­ca­tie wordt verbeterd door de benoe­ming van een perschef. Tevens benoemt de bis­schop op korte termijn een opbouw­wer­ker voor het ont­wik­ke­len van missio­nair pas­to­raat, de implemen­ta­tie van de pa­ro­chiefusies, het vroegtij­dig verhelpen van span­ningen binnen pa­ro­chies en de be­ge­lei­ding van kerk­slui­tingen.
  • De bis­schop benoemt daar­naast gedele­geer­den voor de reli­gi­euzen en de emeriti.
  • Uitgangs­punt van de zon­dagse li­tur­gie vormt de Eucha­ris­tie. Enkel bij pas­to­rale nood­zaak kan een Woord- en Communie­vie­ring wor­den gehou­den.
  • De bis­schop zet ver­der in op ver­ster­king van catechese en geloofscom­mu­ni­ca­tie om de reli­gi­euze sprakeloos­heid te door­bre­ken. Priori­teit vormt de diaconale dimensie. De Kerk is ge­roe­pen tot dienst­baar­heid.
  • De bis­schop betrekt de dekens meer bij het beleid van het bisdom.
  • De bis­schop vraagt de pa­ro­chies ieder jaar een ker­nach­tig pas­to­raal actie­plan te maken, gebaseerd op een pas­to­raal beleids­plan.
  • Niet alleen wordt gelet op de uitgaven van pa­ro­chies maar het bisdom pa­ro­chies zal ook helpen bij de verho­ging van de in­kom­sten.
  • Tot slot zet de bis­schop in op decentrali­sa­tie en maat­werk als het gaat om het gebouwen­be­leid.

Download

Het gehele beleids­plan kan hier wor­den gedownload, maar er is ook een samen­vat­ting be­schik­baar.





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer