Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Goud brengt missionaris Leo van Beurden terug naar geboortegrond

gepubliceerd: vrijdag, 10 juni 2016

Verhalen ver­tellen zit hem in het bloed. Je luistert en geniet met volle teugen van de manier waarop hij zijn levens­er­va­ringen met je deelt. Vol passie, en­thou­sias­me, humor en gedreven­heid ver­telt hij. Hier en daar wat op zijn ‘Driels’, maar dat is een Driele­naar eigen en dat blijft hij na­tuur­lijk. Het is Leo van Beur­den ten voeten uit.

Zijn bezoek aan het thuisfront is zeer speciaal dit jaar. Twee gou­den feesten binnen zijn familie brengen hem weer naar zijn geboorte­grond. Het vijf­tig­ja­rig pries­ter­schap van zijn broer Chris als pastor in de Dungense pa­ro­chie van de H. Jacobus de Meer­dere en een gou­den huwe­lijks­feest van broer en schoonzus. Alle reden voor Van Beur­den om deze bij­zon­dere familie­feesten van dichtbij mee te maken.

Een korte terug­blik

In sep­tem­ber 1970 is Leo van Beur­den door Mgr. Bluijssen tot pries­ter gewijd en hierna door de Drielse bevol­king uitgezon­den naar Indonesië. “Ik ver­trok met een kop zwart haar”, ver­telt hij lachend. Dat is nu wel wat anders en met een wat zorgwekkende blik strijkt hij over zijn grijze krullen. Het was een oecu­me­nische vie­ring. De toen­ma­lige dominee heeft hem ook de han­den opgelegd, zo weet hij zich dit bij­zon­der gebaar nog haarfijn te her­in­ne­ren.

In juni 2011 vierde Leo van Beur­den zijn veer­tig­ja­rig pries­ter­jubi­leum en was in Kerkdriel om toen ook een moment stil te staan bij de ont­vangst van zijn Ko­nin­klij­ke onder­schei­ding als rid­der in de orde van Oranje Nassau.

Actie: ‘Geef ze een rondje’

Nu hij toch hier is, vindt Van Beur­den het een goed moment om aan­dacht te schenken aan de actie ‘Geef ze een rondje’. Voor de 27e keer or­ga­ni­seert de stich­ting ‘Maasdriel steunt haar mis­sio­na­rissen’ een inzamelactie in de ge­meen­te Maasdriel. De collecte wordt gehou­den op 4, 5 en 6 juli aanstaande. De opbrengst is bestemd voor ver­schil­lende ont­wik­ke­lings­pro­jecten van de drie Maasdrielse mis­sio­na­rissen Will van Mer, Maria Poulisse en Leo van Beur­den.

Om een idee te krijgen van de missio­naire ac­ti­vi­teiten wordt er op maan­dag 27 juni een avond geor­ga­ni­seerd voor alle belang­stel­len­den die het leuk vin­den om Leo van Beur­den en Will van Mer te ont­moe­ten. De bij­een­komst vindt plaats in het pa­ro­chie­cen­trum aan de Hertog Arnold­straat 57B in Kerkdriel en is van 20.00 – 22.00 uur. U bent van harte welkom.

Op zon­dag 26 juni zal de stich­ting met een stand op het terrein van de Hervormde Kerk ver­te­gen­woor­digd zijn op d’n Delkant. Leo van Beur­den en Will van Mer zullen een deel van de tijd aanwe­zig zijn. Vindt u het leuk om hen te ont­moe­ten, kom dan langs en laat u in­spi­re­ren door hun verhalen.

Bij deze gelegen­heid wil Van Beur­den graag zijn oprechte dank uit­spre­ken aan alle mensen die deze actie moge­lijk maken en ieder jaar opnieuw bereid zijn zich be­lan­ge­loos in te zetten.

Leo’s project

Dat is het opknappen van een bouwvallige basis­school in Cigugur, een klein dorp in het bisdom Bandung. Bij deze gedeelte­lijk nieuwe school wil Van Beur­den een laboratorium rea­li­se­ren zodat kin­de­ren op een creatieve manier kunnen kennis­ma­ken met de praktijk. Hij is er vast van overtuigd dat dit project met de finan­ciële onder­steu­ning van de Drielse bevol­king en de Stich­ting ‘Wilde Ganzen’ een grote kans van slagen heeft. 

Gepassio­neerd ver­telt Van Beur­den ver­der hoe be­lang­rijk onder­wijs is voor kin­de­ren en de wijze waarop hij zich al zeven­tien jaar lang hier­voor inzet. Als voor­zit­ter van een scholen­stich­ting met zeven­tig scholen, veer­tien­dui­zend kin­de­ren en duizend onder­wijs­krachten, bezoekt hij regel­ma­tig deze scholen in het bisdom Bandung. “Scholen moeten een beter ‘home’ wor­den, dienen een voor­beeld te zijn voor ouders en kin­de­ren zodat ook binnen het ge­zins­le­ven warmte en harmonie kan groeien”, aldus een vurig pleidooi van Van Beur­den. Hierin inves­te­ren is nooit tevergeefs! Op ‘zijn’ scholen is plaats voor ie­der­een. Niemand wordt buiten­ge­slo­ten.

Toekomst­beeld

In zijn missio­naire werk­zaam­he­den is Van Beur­den ook een vurig pleitbe­zor­ger voor het koes­te­ren van een aantal speer­pun­ten. Steunpilaren die hem ver­ge­zel­len op zijn levenspad en waar hij zich steeds opnieuw voor wil inzetten. Goede li­tur­gie aanbie­den, com­mu­ni­ca­tie ont­wik­ke­len, de dialoog aan­gaan, een sociaal gezicht laten zien en een actieve bijdrage leveren aan een beter milieu. “Hoe gedraag je je als een goede bur­ger in het leven”, zo besluit Leo van Beur­den zijn leven­dig en boeiend verhaal.

Dan is het tijd om op te stappen. De huishou­de­lijke hulp is intussen bezig de warme maal­tijd voor te berei­den voor de gebroe­ders Van Beur­den. Ditmaal met een geurig Brabants asperge­gerecht. Hoe kan het ook anders in deze tijd!

 

Dit artikel is ge­schre­ven door Gerry Verhoeven en verscheen eer­der in Carillon.





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer