Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

In de voetsporen van Franciscus

Pelgrimsreis in Umbrië, Italië

gepubliceerd: vrijdag, 2 januari 2015
In de voetsporen van Franciscus

Van 2 tot en met 11 ok­to­ber 2015 kunt u in een kleine groep van 10 mensen onder des­kun­dige be­ge­lei­ding een voet­tocht maken over paden waar ook Fran­cis­cus van Assisi ooit liep.

In de nacht van 3 op 4 ok­to­ber, 1226 sterft Fran­cis­cus van Assisi. Al heel snel na zijn dood wordt hij heilig verklaard. Vandaag de dag zijn er over heel de wereld nog steeds mannen en vrouwen te vin­den, die al dan niet in klooster ver­band, de gedachten en idealen van Fran­cis­cus hoog proberen te hou­den. Zomaar enkele steek­woor­den: een­vou­dig leven, afzien van bezit en rijkdom, liefde voor en bewust omgaan met de natuur, het Zonne­lied.

U zult deze voet­tocht als bui­ten­ge­woon in­spi­re­rend ervaren, zowel door de schit­te­rende land­schappen, de vele verhalen die met het leven van Fran­cis­cus zijn verbon­den en die u ter plekke ver­teld wor­den, als ook door het daad­wer­ke­lijk komen op plekken waar Fran­cis­cus geweest is en waar u binnen de muren van de kloostertjes en de kluizenarijen de sfeer uit zijn tijd nog terug­vindt.

We beginnen de tocht in en rond Assisi. Daar is Fran­cis­cus niet alleen gestorven en begraven, maar is hij ook be­gon­nen met zijn werk. We lopen naar de plekken die in zijn leven een be­lang­rijke rol speel­den: Assisi (waar hij geboren is en woonde), Rivotorto, San Damiano (waar het kruis tot hem sprak en hij het Zonne­lied schreef), Porziuncula (de “thuisbasis” van Fran­cis­cus en zijn mede­broe­ders). In en rond Assisi komen we ook veel sporen van Clara tegen. Ook bij haar leven en werk staan we stil en de verhalen wor­den u ver­teld. Uiter­aard bekijken we de Sta. Chiara kerk. In de San Francesco kerk in Assisi krijgen we van een min­der­broe­der een rond­lei­ding.

De afstan­den die we dan lopen zullen rond de 10, 12 km. per dag liggen. Dat zijn mooie afstan­den om te wennen.

Op de avond van 3 ok­to­ber maken we in de romaanse San Stefano kerk uit de 11de eeuw een in­druk­wek­kende dienst mee, waarin het sterven van Fran­cis­cus wordt her­dacht.

Na drie dagen gaan we Fran­cis­cus let­ter­lijk achterna en volgen we een deel van de route die hij vaak liep. Zo komen we langs de plek waar hij voor de vogels preekte en bezoeken het heilige dal, het dal van Rieti. Daar is hij vaak geweest. We bezoeken het klooster van la Foresta met het schit­te­rende beeld van het Zonne­lied; we komen in Fonte de Colombo, de duiven­bron, het klooster waar hij de regel voor zijn orde schreef. Ook gaan we naar het klooster in Greccio, waar de aller­eerste levende kerst­stal ooit als eerste door Fran­cis­cus werd geïn­tro­du­ceerd.

Prak­tische zaken

  • We slapen zoveel moge­lijk in kloosters of een­vou­dige hotels.
  • Fran­cis­cus gaat met ons mee en dat betekent dat we elke dag een moment zoeken om aan­dacht te beste­den aan zijn lie­de­ren, gebe­den of gedachten. Het Zonne­lied neemt daarbij een be­lang­rijke plaats in.
  • Uw bagage wordt voor u ver­voerd. Een kleine dagrug­zak vol­staat.
  • De afstan­den die we zullen lopen liggen tussen de 13 en 20 km. per dag.
  • We vliegen van Am­ster­dam naar Rome (of Florence) en reizen van­daar naar ons start­punt: Assisi.
  • De kosten voor de reis bedragen € 1.185,=
    dat is inclusief de retourvlucht, alle ver­voer ter plaatse, logies, alle maaltij­den, pelgrims­boekje en attentie.
  • Uw gids is Cor Kuyvenhoven, ervaren pelgrim en wande­laar die de tocht al vele malen zelf liep. Hij spreekt italiaans en ver­telt u alle verhalen over Fran­cis­cus en over de vele cultuur­his­to­ri­sche hoogte­pun­ten die we onderweg tegen­ko­men.
  • Voor een gedetailleerd dag­pro­gramma: kijk op www.tevoetis­goed.nl of mail naar deverbin­ding@zeelandnet.nl




 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer