Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

In Memoriam pater Van Minderhout

* 1 augustus 1933 - † 15 januari 2017

gepubliceerd: dinsdag, 7 februari 2017

Pater Jos van Minderhout, oud-pastor van De Bom­me­ler­waard, overleed op 15 januari 2017 te Nijmegen, 83 jaar oud.

Vanaf 1976 tot mei 1987 werkte Jos in De Bom­me­ler­waard. Om de her­in­ne­ring aan hem levend te hou­den, maken wij u deel­ge­noot van wat zijn mede­broe­ders op het ge­dach­te­nisprentje schreven. Het gedeelte over De Bom­me­ler­waard werd ons aange­le­verd door pastor Ben van Bronkhorst. Bij het sa­men­stel­len daar­van kreeg hij assis­tentie van Riet Corten en Heidi van Houten.

Jos werd geboren op 1 au­gus­tus 1933 in Terheij­den, trad in 1957 in bij de Fran­cis­ca­nen en werd in 1964 in de klooster­kerk van Wijchen/Alverna tot pries­ter gewijd. Vanaf het begin van zijn pries­ter­le­ven was hij actief in het basis­pas­to­raat. Met hart en ziel heeft hij zich aan zijn werk gegeven. Hij hield van mensen en maakte zich voor hen tot ‘knecht van de Heer’, zoals hij zich vaak noemde. In meer­dere pa­ro­chies was hij pastoor o.a. in Lichtenvoorde, Am­ster­dam, De Bom­me­ler­waard en Wijchen.

Een goede veerti­ger was Jos toen hij in 1976 benoemd werd in De Bom­me­ler­waard, pastoor werd van Kerkdriel en deken van De Bom­me­ler­waard. Hij probeerde op allerlei wijzen de bood­schap van het Evan­ge­lie dichter bij de mensen te brengen. Daartoe schiep hij allerlei aan­spre­kende vormen van li­tur­gie in gezins­vie­ringen (in Kerkdriel, Velddriel en Hedel) en vie­rin­gen voor jon­ge­ren. Hij was mede-oprichter van Jon­ge­ren­koor ‘Horizon’, creëerde de tekst­groepen voor jon­ge­renli­tur­gie, zette het jon­ge­ren­pas­to­raat op en nam ini­tia­tie­ven tot het ‘3e Wereld-info-centrum’ (de latere Wereld­win­kel Kerkdriel). Hij verstond de kunst mensen te laten meedoen en leerde hen hun geloof onder woor­den te brengen en goed werk te leveren. Vrij­wil­li­gers gaf hij de kans en daagde hen uit hun eigen moge­lijk­he­den te ont­wik­ke­len. Als leidraad gold voor hem daarbij: ‘wat ze zelf kunnen, moet je hen ook zelf laten doen!’ Hij begeleidde de MOV-groepen deke­naal en lokaal en ver­zorgde de oplei­ding van de lectoren, ook van de kin­de­ren die lazen in de gezins­vie­ringen.

Jos was altijd bezig en daar­naast probeerde hij contact te hou­den met alles en ie­der­een; hij was een man die verbin­dingen kon leggen. Hij wist wat hij wilde en stak dat niet onder stoelen of banken. Voor zijn collega-pastores schreef hij tal­loze rondzend­brie­ven en nota’s over hoe het pas­to­raat in De Bom­me­ler­waard gestalte gegeven moest wor­den. Vrese­lijk kon hij zich ergeren aan mensen, hoog of laag, die naar zijn idee de ont­wik­ke­lingen in de Kerk blok­keer­den of terugdraai­den. Met veel verve kon hij dan zijn eigen stand­pun­ten en ideeën naar voren brengen.

Ten einde toe bleef hij trouw aan zijn opdracht en droeg bij zijn afscheid van De Bom­me­ler­waard in 1987 zijn taken over aan veel door hem geïnspireerde gelo­vi­gen. Vol goede moed ver­trok hij naar Wijchen.

Zijn beste tijd was in de pa­ro­chie in Wijchen. In 1988 bij de oprich­ting van de vergrote pa­ro­chie, de Hoeksteen, werd hij benoemd als pastoor en vor­mings- en opbouw­wer­ker. De oude pastorie wist Jos om te bouwen tot een echt pa­ro­chie­cen­trum. Hij gaf vrij­wil­li­gers de kans hun eigen capaci­teiten te ont­wik­ke­len en liet hen in hun waarde.

Hij maakte het gezellig voor de werkers, vooral tij­dens de koffie. Jos was altijd bezig: een bespre­king, in overleg met een groepje, aan de tele­foon of in een kamer pratend met een pa­ro­chi­aan. In de avon­du­ren leidde hij ook dikwijls een ver­ga­de­ring en kon vol overgave en vuur een inge­wik­keld men­se­lijk of ker­ke­lijk probleem uitleggen.

Na 15 jaar sloot Jos een periode af in Wijchen. Geen pastoor meer, maar bij het pa­ro­chie­cen­trum kon en mocht hij niet weg. Het museum ‘De Kijkzol­der’ vroeg om zijn aan­dacht. Hij zei: “Als vrij­wil­li­gers de pa­ro­chie niet in de steek mogen laten, dan zeker ik niet”. Volgens Jos krijg je als vrij­wil­li­ger pas je ont­slag, als het echt niet meer gaat. “Je ont­slagbe­wijs is je bidprentje.”

We nemen afscheid van Jos. Hij, die heel vaak mensen in het licht stelde, mag nu zelf ten volle delen in het eeuwig Licht bij God.

De mede­broe­ders





Gerelateerde nieuwsberichten

donderdag, 18 maart 2021Henny Lieshout plotseling overleden Video
zaterdag, 16 mei 2020Jos van Zeelst overleden
dinsdag, 21 januari 2020In memoriam Theo Balemans
dinsdag, 10 december 2019Pastoor Jo Verhoeven overleden
maandag, 5 augustus 2019Afscheid van Peter van Korlaar
maandag, 29 augustus 2016Oud-pastoor Ammerzoden overleden
donderdag, 31 maart 2016Cees Janmaat uit Kerkdriel overleden
zaterdag, 13 februari 2016In Memoriam - Jan van Boxtel
donderdag, 10 april 2014Zuster Bernadette te Bensel overleden


 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer